LomarengasLomarengas

Jet lag oireet – kuinka varautua aikaerorasitukseen

Saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Matkustamiseen voi välillä liittyä ikäviä oireita ja näistä aikaerorasitus on yksi inhottavimmista, mutta yleisimmistä. Mitkä ovat jet lag oireet ja kuinka niistä voi päästä eroon?

Matkustaminen ympäri maailmaa tarkoittaa monesti aikaerosta toiseen siirtymistä. Tämä on melkoinen rasite keholle ja uuteen aikaan totuttelu voi viedä aikaa ja energiaa hauskanpidolta. Jet lag oireet voivat esiintyä hyvin eri tavoin, mutta onneksi aikaerorasitusta voi hoitaa ja ennaltaehkäistä.

Artikkeli jatkuu alla
Ehkäise jet lagia tai löydä siihen apua!
Jet lag oireet
Artikkeli jatkuu...

Yleisimmät aikaerorasitus –oireet

Jet lag oireet voidaan jakaa kahteen eri ryhmään. Ensimmäiset oireet liittyvät siihen, että aikaerorasitukseen liittyy yleensä pitkä lento, joka aiheuttaa erilaisia vaivoja ja oireita.

Lentokoneessa useita tunteja istuttuaan moni kärsii seuraavista oireista:

 • Nenä- ja silmäoireet
 • Päänsärky
 • Pahoinvointi
 • Raajojen ja lihasten jäykkyys ja kipuilu

Oireet johtuvat lentokoneen kuivasta ilmasta sekä liikkumattomuudesta. Nämä oireet eivät ole suoranaisesti ne suurimmat jet lag oireet, mutta ne on hyvä tunnistaa, jotta niihin voi varautua, jos edessäsi on pitkä lento. Nämä oireet katoavat usein muutamassa tunnissa heti laskeutumisen jälkeen päästyäsi jaloittelemaan ja hengittämään raikasta ulkoilmaa.

Mutta tämän lisäksi itse aikaerokin voi aiheuttaa erilaisia oireita. Aikaerorasitus johtuu siitä, että sisäinen biologinen kellosi elää eri ajassa kuin mitä kello todellisuudessa on. Biologinen kello on tottunut esimerkiksi nukkumaan tiettyyn aikaan ja kun ulkona sitten porottaakin aurinko, kehosi menee hieman sekaisin. Keho ei onnistu muuttamaan biologista kelloa lennosta, vaan siinä voi mennä hieman aikaa.

Artikkeli jatkuu alla
Holiday ClubHoliday Club
Artikkeli jatkuu...

Aikaerorasituksen oireet ovat:

 • Unettomuutena
 • Ruokahaluttomuutena
 • Vatsaongelmina
 • Muistihäiriöinä
 • Väsymyksenä
 • Mielialahäiriöinä
 • Ärtyneisyytenä

Jet lag on hyvin yksilöllistä, joten toisilla esiintyy useita oireita ja hyvinkin voimakkaasti, kun taas jotkut eivät välttämättä juuri huomaa minkäänlaisia oireita. Mielenkiintoista on lisäksi se, että jet lag oireet ovat usein pahemmat itään päin
matkustettaessa. Tämä johtuu siitä, että kehon on helpompi tottua ajan viivästymiseen kuin ajan aikaistamiseen.

Nämä jet lag oireet voivat vaihdella lisäksi kestonsa puolesta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä suurempi aikaero, sitä pidempään siitä toipuminen kestää. Ihmiset oireilevat hyvin eri tavalla, mutta jet lagin ei tulisi kestää viikkoa pidempään.

Artikkeli jatkuu alla
EbookersEbookers
Artikkeli jatkuu...

Jet lag oireet voi hoitaa helposti

Jet lagin hoito ja siitä toipuminen on onneksi helppoa. Oireita voi lieventää helposti seuraavilla keinoilla:

 • Pyri nukkumaan lennon aikana mahdollisimman paljon.
 • Käytä melatoniinilisää helpottamaan nukahtamista – älä kuitenkaan koskaan nauti unilääkkeitä ennen lentoa!
 • Syö lentokoneessa mahdollisimman kevyesti.
 • Juo lennon aikana runsaasti vettä. Vältä alkoholia ja hiilihappopitoisia juomia.
 • Liiku lennon aikana ja lennon jälkeen.

Pyri noudattamaan uutta aikataulua mahdollisimman nopeasti. Liikunta ja oikeanlainen ravinto voivat auttaa pysymään virkeänä, jos sinun tulee pysytellä hereillä totuttua pidempään. Seuraavana aamuna ei kannata nukkua liian pitkään, vaan antaa kehon tottua uuteen kellonaikaan mahdollisimman nopeasti. Nukahtamisen avuksi kannattaa kokeilla juuri erilaisia luontaistuotteita, kuten melatoniinia.

Artikkeli jatkuu alla
EbookersEbookers
Artikkeli jatkuu...

Muista ennaltaehkäisy

Toipuminen pitkästä lennosta on helpompaa, jos ennaltaehkäiset jet lagin oireita. Esimerkiksi muutamaa päivää ennen matkaa voit siirtää sisäistä kelloasi eteenpäin sisäistämällä uuden aikataulun. Herää esimerkiksi muutamaa tuntia aiemmin, jotta totut muuttuvaan aikatauluun jo etukäteen.

Säätele myös auringonvalolle altistumista. Jos siis haluat nukahtaa aiemmin, pyri välttämään ulkona oloa ja pysyttele sisätiloissa. Toisaalta taas erilaiset auringonvaloa matkivat lamput ja valot voivat auttaa, mikäli sinun tulisi pysyä hereillä pidempään.

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

LomarengasLomarengas

Naantalin KylpyläNaantalin Kylpylä

Jätä kommentti