Malarian ehkäisy on helppoa estolääkityksen avulla

Kaukomaille matkatessa on matkailijan joskus varauduttava malariaan. Malarian ehkäisy on onneksi helppoa ja kätevää näiden vinkkien avulla.

Matkailijan on hyvä aina huolehtia terveydestä, sillä matkustamisen ikävimpiin puoliin kuuluvat erilaisten tautien riskit. Näistä malaria yksi vaarallisimmista ja vakavimmista, mutta onneksi malarian ehkäisy on mahdollista ilman suurempia poppakonsteja. Alla vinkit ja neuvot, joiden avulla voit vähentää malariaan sairastumisen riskiä ja nauttia matkailusta ilman pelkoa.

ApolloApollo

Missä malariaa esiintyy?

Malaria aiheuttaja on Plasmodium-loiseläin ja se on yksi tappavimpia tartuntatauteja maailmassa. Malaria tarttuu ihmiseen hyttysten pistosta ja sitä välittäviä hyttyslajeja on reilut 30 maailmassa. Malariaa esiintyy eniten trooppisilla alueilla, sillä nämä tarjoavat hyttysille parhaimmat kasvualustat. Malariariski on korkeimmillaan seuraavilla alueilla:

  • Trooppinen Afrikka
  • Kaakkois-Aasia
  • Etelä-Amerikka

Riski sairastua malariaan pienenee yleensä kaupunkialueilla sekä rannikolla. Malariariskistä kannattaa ottaa selvää ennen matkaa, jotta malarian ehkäisy onnistuu.

Malarian ehkäisy onnistuu lääkkeiden avulla

Suomessa todetaan malariaa varsin harvoin ja sairastuneet eivät yleensä ole käyttäneet malarian estolääkitystä. Siksi malarian ehkäiseminen kannattaa, sillä vaikka täysin varmaa ehkäisyä ei ole, pienentää malarian estolääkitys riskiä sairastua lähes olemattomiin.

Malarian ehkäisy alkaa taudin sairastumiseen liittyvän riskin arvioinnilla. Riskistä kannattaa keskustella lääkärin kanssa ja siihen löytyy runsaasti tietoa myös netistä. Esimerkiksi matkustuskohde ja matka-ajan kesto vaikuttavat oikean lääkityksen valintaan.

Mikäli matka suuntautuu juuri riskialueille, tulee matkailijan aloittaa malarian ehkäisy estolääkkeillä. Näitä on saatavilla reseptiä vastaan ja niiden tilaaminen onnistuu nykyään varsin helposti netissä.

Estolääkitys tulee aloittaa muutamia viikkoja, tai viimeistään muutama päivä, ennen matkaa. Estolääkitystä syödään koko matkan ajan ja joitakin lääkevalmisteita tulee syödä vielä muutama päivä matkan jälkeenkin. Lapset voivat nauttia estolääkitystä aivan kuten aikuiset, mutta raskaana ollessa estolääkityksen valintaan tulee kiinnittää erityishuomiota, sillä kaikki lääkkeet eivät sovellu raskaana oleville.

Artikkeli jatkuu alla
Voit ostaa malarian estolääkityksen netistä
Malaria hyttynen
Artikkeli jatkuu...

Malarian ehkäisy estolääkityksen avulla ei kuitenkaan takaa täysin varmasti malarian ehkäisyä. Siksi onkin tärkeä lisäksi ehkäistä hyttyspistoja itse kohteessa omalla toiminnallaan. Yksinkertaisia keinoja vältellä hyttyspistoja malaria-alueilla ovat:

  • Ihon peittävä vaatetus
  • Hyttyskarkotteiden käyttö
  • Sängyn suojaaminen hyttysverkolla

Malarian ehkäisy estolääkkeiden ja yllä olevien vinkkien avulla on helppoa ja nopeaa. Niiden avulla riski sairastua on todella pieni, eikä sinun kannata pelätä malariatartuntaa turhaan.

Artikkeli jatkuu alempana
Löydä parhaat aktiviteetit tähän kohteeseen ja osta liput etukäteen!
Artikkeli jatkuu...

Malarian oireet ja taudin hoito

Malarian itämisaika voi olla peräti muutamia kuukausia, joten kehoaan kannattaa seurata matkan jälkeen. Mikäli malarian ehkäisy ei ole onnistunut, voivat oireet ilmetä pitkänkin ajan jälkeen ja niihin tulee kiinnittää heti huomiota, jotta voit hakeutua ajoissa hoitoon.

Malarian ensimmäisiä oireita on usein kuume ja esimerkiksi ripuli tai oksentelu. Jos pelko mahdollisesta malariatartunnasta on olemassa, kannattaa asia aina varmistaa lääkärissä. Malarian diagnosointi onnistuu verikokeella, joten se on todella helppoa.

Mikäli siis olet matkustanut malaria-alueilla ja sinulle esiintyy oireita, kannattaa hoitoon hakeutua heti ja sulkea pois taudin mahdollisuus lääketesteillä. Mitä nopeammin malarian hoito aloitetaan, sitä nopeammin taudista voi selvitä. Hyväkuntoiset potilaat voidaan hoitaa jopa kotihoidossa, mutta usein malarian hoitaminen tarkoittaa vierailua sairaalassa.

Malarian ehkäisy ei ole vaikeaa ja sen avulla riskiä sairastua tähän vaaralliseen tartuntatautiin voi pienentää melkein olemattomiin. Mikäli olet matkustamassa malaria-alueille, ota neuvot käyttöösi, jotta matkasi on onnistunut ja turvallinen.

BOTTOM

Tutustu viikon matkaetuun ja varmista loma parhaaseen hintaan!

Tutustu tästä

Jätä kommentti