Lentokone Hotellihaku
Lentokone Lentohaku
Lomarengas - MökitLomarengas - Mökit

Näin laadit onnistuneen matkabudjetin

Matkabudjetti

Matkabudjetti voi kuulostaa tylsältä ja tarpeettomalta asialta, mutta siitä ei todellakaan ole kyse. Matkabudjetin laatiminen on tärkeä osa matkaan valmistautumista ja oikeanlaisen suunnitelman avulla matkasta on mahdollista saada jopa huomattavasti enemmän irti.

Tässä vinkit onnistuneen matkabudjetin laadintaan!

Miksi matkabudjetin laatiminen kannattaa?

Vaikka matkabudjetin laatiminen antaakin enemmän irti silloin, kun käytettävissä olevat rahamäärät ovat pieniä, ei budjetti ole vain edullisia lomareissuja tekeville. 

Matkabudjetti kun ei katso rahamäärää – voit laatia hyvän budjetin olipa käytettävissäsi 500 euroa tai 4 000 euroa.

Budjetin laatiminen missä tahansa olosuhteissa auttaa sinua:

 • Suunnittelemaan rahankäyttöä etukäteen. 
 • Välttämään ”yli varojen elämistä” matkalla.
 • Varmistamaan parempaa vastinetta rahoillesi.
 • Vähentämään rahankäyttöön liittyvää stressiä ja huolta.

Varsinkin viimeinen pointti on todella tärkeä. Kuluttamiseen voi hyvinkin liittyä ihan alitajunnassa olevaa stressiä, joka voi nopeasti latistaa lomatunnelman. Kun laadit matkabudjetin etukäteen ja seuraat sitä sopivasti matkan aikana, ei sinun tarvitse elää jännityksessä miltä tilisi tulee näyttämään loman lopuksi. 

Saat lisäksi realistisemman kuvan matkakohteen hintatasosta. Tämä voi auttaa sinua laittamaan säästövinkit käytäntöön ja siten kasvattaa matkabudjettiasi hieman ennen matkaa. 

Matkabudjetilla parempaan ja laadukkaampaan matkaan

Yllä olevan voisi tiivistää niin, että matkabudjetin laatiminen auttaa sinua luomaan onnistuneen ja laadukkaamman matkan. Tämä johtuu nimittäin budjetin kyvystä auttaa priorisoimaan niihin sinulle tärkeisiin asioihin. On nimittäin niin, että jokainen meistä haluaa lomamatkoilta hieman eri asioita. 

Jotkut arvostavat suuresti hotellin laadukkuutta, kun taas toisille on ihan sama millaisessa huoneessa yönsä viettää! Monesti myös omat toiveet matkalle vaihtelevat matkan mukaan – joskus sitä kaipaa enemmän luksusta ja joskus seikkailua.

Matkabudjetin avulla pystyt siis etukäteen pohtimaan mitkä asiat juuri tällä matkalla ovat tärkeitä ja mitä haluat lomallasi toteuttaa. Yksi budjetin laatimisen ensimmäisiä osia onkin juuri omien toiveiden hahmottaminen. 

Kannattaa siis ihan ensimmäiseksi pohtia hieman sitä, minkälaista matkaa olet juuri nyt suunnittelemassa ja mitä toiveita sinulla on matkan suhteen. Voit listata paperille mietteitäsi esimerkiksi näiden asioiden osalta:

 • Mikä on loman tärkein tavoite? Onko se esimerkiksi kokea jotakin uutta, rentoutua, hemmotella itseään tai kokea mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa?
 • Haluatko panostaa majoitukseen vai löytää jotain halvempaa?
 • Onko matkalla tärkeä nauttia hyvästä  ja laadukkaasta ruuasta maksoi mitä maksoi?
 • Kuinka tärkeitä ovat paikalliset nähtävyydet vai haluanko vain olla ja tutustua kohteeseen omatoimisesti?
 • Mistä asioista olen valmis joustamaan matkallani? 

Vastausten avulla pystyt hahmottamaan ne asiat, joihin haluat budjetoida enemmän lomakassastasi ja ne jutut, joista voit joustaa ja pihistellä. 

Matkabudjetin laatiminen

Matkabudjetin laatiminen

Tärkeimpien tavoitteiden miettiminen auttaa sinua jo hieman suunnittelemaan matkan budjettia – tiedät mihin asioihin olet valmis panostamaan. 

Sitten onkin hyvä aloittaa varsinainen budjetointi. Matkabudjetin laatiminen on hyvä jakaa erilaisiin osiin budjetin osalta. 

Alla askeleet joiden avulla voit luoda toimivan matkabudjetin.

Määritä käytettävissä oleva matkabudjetti

Aivan ensimmäisenä tulee tietysti miettiä kuinka paljon rahaa voit ja haluat lomallasi käyttää. Kokonaisen matkabudjetin määrittämiseksi voi käyttää halutessa kahta erilaista lähestymistapaa:

 1. Aseta viitekehys budjetilla käytettävissä olevan summan mukaan.
  Aloitat loman suunnittelun määrittämällä haluamasi matkabudjetin suuruuden. Tämä on yleensä hyvä jos käytettävissäsi on hyvin rajallinen summa ja haluat olla tarkkana siitä ettet käytä ylimääräistä lomallasi.
 2. Tee laskelmat matkatoiveidesi pohjalta.
  Tässä lähestymistavassa lasket siis ensin viitekehyksen toiveidesi pohjalta ja siten määrität matkabudjetin suuruuden. Voit sitten tarvittaessa ja halutessasi karsia menoja pois mikäli kokonaissumma tuntuu liian suurelta.

Esimerkiksi ensimmäistä tapa noudettaessa lähestymisesi voi olla, että sinulla on käytettävissä 1 500 euroa kahden viikon lomaan. Tämän pohjalta ryhdyt sitten suunnittelemaan matkakohdetta ja laskemaan miten haluat summan käyttää.

Toisessa tavassa lähestyt budjettia enemmänkin niin, että päätät että haluat kunnon hemmottelulomalle Eurooppaan kahdeksi viikoksi. Valitset sitten kiinnostavan kohteen ja käyt läpi seuraavat budjetoinnin vaiheet eri kustannusten, jonka jälkeen saat viitekehyksen kokonaisbudjettia ajatellen. 

Jos budjetti tuntuu nousevan liian suureksi, voit tehdä priorisointia ja löytää halvempia vaihtoehtoja, tai ryhtyä säästämään rahaa tarvittavaa lomabudjettia varten.

Etukäteis- ja valmistelukustannukset

Loman eri menot on hyvä jakaa lisäksi osiin, jotta näet mitä kaikkea budjettiin tulee mahduttaa. 

Aloita laskemalla loman etukäteis- sekä valmistelukulut. Niihin kuuluvat:

 • Matka-asiakirjat
 • Lentoliput 
 • Rokotukset
 • Matkavakuutus
 • Tarvittavat lääkkeet
 • Laukut ja muut välineet
 • Valuutanvaihtokustannukset 

Huomioi, että kohteesta ja lomasta riippuen etukäteis- ja valmistelukulut voivat vaihdella todella paljon. 

Esimerkiksi kaupunkilomalle Yhdysvaltoihin ei tarvita rokotuksia, kun taas reppuloma Aasiassa voi niitä vaatia. Et välttämättä tarvitse hankkia uusia laukkuja joka lomaa varten ja käytössäsi voi olla myös jatkuvat matkavakuutus, jolloin et välttämättä joudu budjetoimaan vakuutusmaksuja lomallesi. 

Lisätietoa rokotuksista löydät rokote.fi sivustolta.

Kannattaa lisäksi laskea mahdollisuudet valuutanvaihtokustannukset etukäteen! 

Rahaa on usein hyvä vaihtaa etukäteen ja erilaisia palveluita on hyvä kilpailuttaa, jotta löydät edullisimman vaihtoehdon. Lisäksi on hyvä selvittää mitä valuutan nostaminen paikanpäällä maksaa, jotta osaat varautua kustannuksiin. 

Toistuvat kulut matkan aikana

Seuraavaksi voit ryhtyä miettimään sitten toistuvia kuluja, joita matkalla syntyy. Näihin kuuluvat:

 • Majoittuminen
 • Ruoka ja juoma
 • Puhelimen ja netin käyttäminen
 • Liikkuminen kohteessa
 • Muut mahdolliset toistuvat kulut

Yksittäiset kertaluonteiset kulut

Matkalla syntyy tietysti myös yksittäisiä kuluja, joista moneen voi varautua budjetoinnin avulla etukäteen. Kertaluonteisia kuluja ovat:

 • Pääsymaksut nähtävyyksiin tai tapahtumiin
 • Erilaiset retket tai kurssit
 • Ostokset kuten tuliaiset 

Monet toistuvat ja yksittäiset kulut voivat tietenkin usein olla vain arvioita. Esimerkiksi ruokakustannuksia on hieman mahdoton laskea tarkasti etukäteen. Kyseessä onkin enemmän keino varautua kohteen hintatasoon sekä miettiä kuinka paljon haluat enimmillään käyttää rahaa kyseisiin aktiviteetteihin. 

Puskurirahasto 

Ihan viimeiseksi matkabudjettiin kannattaa aina laskea sopiva puskurirahasto. 

Niitä yllätyksiä kun sattuu ja tapahtuu missä tahansa maailmaa. On paljon kivempi matkustella kun tiedät, ettei sinun tarvitse pelätä miten käy jos jotain yllättävää tapahtuu – eikä ihan kaikkia menoja voi oikein koskaan suunnitella etukäteen.

Voit esimerkiksi löytää jonkun ihana retken paikan päällä ja olisi hassua jättää sille osallistuminen vain siksi, ettet ollut sitä budjetoinut etukäteen.

Puskurirahaston hankkimisesta voi lukea muun muassa Fiksukuluttaja.fi:n artikkelista tai monista muista talousblogeista. Usein tällaisilta sivustoilta löytyy myös säästövinkkejä.

Puskurirahaston suuruus ei ole niinkään se pääasia matkabudjettia laatiessa vaan siihen käsiksi pääsemisen helppous

Puskurina voi toimia säästöt, helposti saatava laina tai esimerkiksi hyvä luottokortti. Pääasia on juuri se, että sinulla on muutamia satoja euroja pelivaraa mikäli jotain yllättävää sattuu.

Luottokortti tai pieni laina on oivallinen keino budjetoida yllätyksiin. Esimerkiksi luottokortit voivat auttaa yllättävissä matkakustannuksissa ja nopean lainan voi saada netistä erilaisiin menoihin muutamalla klikkauksella. 

Vertaa lainoja esimerkiksi täällä etukäteen ennen reissua, jotta löydät juuri sinulle kustannustehokkaan lainan eikä reissussa tarvi alkaa mitään kalliita vippejä ottamaan.

Vertaile vaihtoehtoja

Yllä olevat kohdat auttavat sinua siis laskemaan arvioita siitä, kuinka paljon matkabudjetin tulisi oikein olla. Hintatietoja löytyy helposti:

 • Netin matka-oppaista – esimerkiksi Lomamatkalla.fi sivustolla on artikkeleita eri kohteiden hintatasosta, esimerkkinä Budapestin hintataso.
 • Matkakohteen paikallisilla nettisivuilla.
 • Keskustelupalstoilta.

Hintoja esimerkiksi lentolippujen ja majoituksen osalta kannattaa lisäksi tietenkin aina vertailla. Näin saat paremman kuvan hintatasosta ja voit miettiä millaisia summia haluat pistää näihin suurempiin matkakuluihin.

Ota myös huomioon, että tietyt matkatoimistot mahdollistavat lomamatkan osamaksulla.

Monenlaisilla matkabudjeteilla maailmalle

Matkabudjetin laatiminen mahdollistaa onnistuneemmat lomamatkat. 

Sen avulla voit priorisoida itselle tärkeitä asioita sekä huolehtia siitä, ettet aiheuta matkoillasi hallaa taloudellesi. 

Matkabudjetin ei todellakaan tarvitse olla tuhansia euroja, jotta lomasta voisi nauttia! Maailmalle pääsee nykyään varsin edullisesti ja fiksulla säästämisellä voit kerryttää matkakassaa ennen matkaa varsin helposti. 

Laadi siis itsellesi sopiva matkabudjetti ennen seuraavaa lomaa ja vietä hauskempi ja rennompi loma.

Lomarengas - MökitLomarengas - Mökit