Matkustaminen vauvan kanssa vaatii selvittelyä

Pienten lasten kanssa matkustamisessa on aina omat haasteensa, varsinkin jos kyseessä on vielä ihan pieni vauva. Matkustaminen vauvan kanssa onnistuu kuitenkin, kunhan vain suunnittelet matkan huolella.

Matkustaminen vauvan kanssa ei siis ole mahdoton yhtälö, mutta siihen liittyy kuitenkin melkoisesti suunniteltavaa ja asioiden selvittelyä. Toisaaltahan vauvat ovat mainio matkakumppani, sillä vauvat kulkevat näppärästi vaikka kantorepussa ja imettävillä äideillä on tarjota vauvalle ravintoakin milloin vain nälkä yllättää! Kolikon kääntöpuolella voikin sitten olla oma jaksaminen, pelko tartuntataudeista ja vauvanhoitoon tarvittavien välineiden tunkeminen matkalaukkuun.

Artikkeli jatkuu alla
Löydä parhaat matkarattaat näistä verkkokaupoista!
Matkarattaat vauvalle
Artikkeli jatkuu...

Ota rokotukset huomioon, kun matkustat vauvan kanssa

Yleisin huolenaihe vauvan kanssa matkatessa on tietenkin riskit vauvan terveydelle. Jokainenhan meistä voi toki sairastua kotonakin, mutta aivan pieneltä vauvalta puuttuu usein rokotteet esimerkiksi tuhkarokkoa vastaan. Rokotteita annetaan Suomessa vauvoille viiden kuukauden ikään mennessä, toisen kierroksen rokotteiden antamisajankohdan vaihdellessa aina kolmesta kuukaudesta vuoteen. Rokotteet olisi aina hyvä olla otettuna vähintään kolme kuukautta ennen matkaa.

Rokotuksista ja niiden tarpeellisuudesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa hyvissä ajoin ennen matkaa. Moni vanhempi ei mielellään matkusta korkeiden tartuntariskien alueille pienten vauvojen kanssa, mutta lääkärin kanssa kannattaa keskustella matkasuunnitelmista avoimesti.

Kattavaa tietoa rokotuksista: www.rokote.fi

ApolloApollo

Milloin vauva voi matkustaa lentokoneessa?

Vauvan kanssa matkustaminen lentokoneessa onnistuu, mutta lentoyhtiöillä on hieman eri käytäntöjä. Siksi ohjeet kannattaa varmistaa ennen matkan varaamista. Yleisiä ohjeita ovat kuitenkin:

 • Vauvan tulee olla vähintään kahden vuorokauden ikäinen.
 • Vauva tarvitsee oman passin ulkomaille matkatessa.
 • Sylivauva kiinnitetään nousun ja laskun ajaksi vanhemman syliin lentoyhtiön omalla turvavyöllä.
 • Lentokoneen matkustamoon saa viedä vauvanruokaa ja mahdollista äidinmaidon korviketta alkuperäispakkauksissa.

Lentokoneessa on joskus saatavilla makuukaukaloita, mutta tämä tulee varmistaa etukäteen ja varautua muihin ratkaisuihin, mikäli kaukaloa ei ole saatavilla.

Matkustaminen vauvan kanssa vaatii pakkaustaitoja

Olipa tavoite sitten lähteä vauvan kanssa rantalomalle ulkomaille tai kotoisan Suomeen matkakohteisiin, täytyy pakkaamiseen käyttää aikaa ja hieman vaivaa.

Jotta matkustaminen vauvan kanssa olisi mahdollisimman stressitöntä kannattaa matkalle varata:

 • Riittävästi äidinmaidonkorviketta ja muuta ruokaa
 • Tarpeeksi vaippoja ja puhtaita vaihtovaatteita
 • Kosteuspyyhkeitä ja viltti vaipanvaihtoon
 • Tutteja (ne tipahtelevat taatusti lattialle, joutuen vaihtoon)
 • Muovipusseja vaihtovaatteille ja muulle likapyykille sekä roskille

Lisäksi matkustaminen on mukavampaa, jos käytössä on kunnolliset matkarattaat vauvalle. Nämä ovat kevyitä ja nopeat kasata!

Matkapojat

Löydä upeita matkatarjouksia 2024/25 lomiin! Rantalomia, kiertomatkoja, risteilyjä ja paljon muuta!

Etsi matkoja

Vauvan kanssa etelänlomalle vai kotimaahan?

Matkustaminen vauvan kanssa onnistuu niin ulkomaille kuin kotimaankohteisiinkin. Matkustaminen vauvan kanssa etelänlomalle vaatii tietenkin enemmän suunnittelua kuin lähikuntaan lähtö. Tällöin tulee:

 • Hankkia vauvalle passi
 • Varmistaa vauvanruuan tai äidinmaidonkorvikkeen saanti kohteessa
 • Ymmärtää maan tartuntatautiriskit ja terveydenhuolto
 • Selvitä lentomatkoista

Kotimaassa matkustaminen on siis tietyllä tavalla helpompaa. Vauvan kanssa voi matkustaa vaikka omalla autolla, kunhan autossa vain on turvakaukalo, sillä se on pakollinen pienille vauvoille ja lapsille. Suomessa lisäksi junassa matkustaminen on helppoa ja mukaan voi ottaa vaikka omat vaunut, joissa lapsi voi usein nukkua matkan ajan.

Matkavakuutuksen kanssa on kuitenkin oltava tarkkana, varsinkin juuri etelänlomilla. Vakuutusyhtiöillä on eroja siitä, kuinka nuoren vauvan mahdolliset hoidot korvataan tai mitkä ongelmat kuuluvat korvauksen piiriin. Tarkista siis aina suoraan vakuutusyhtiöstä, jotta tiedät oikeutesi ja velvollisuutesi.

Artikkeli jatkuu alempana
Löydä parhaat aktiviteetit tähän kohteeseen ja osta liput etukäteen!
Artikkeli jatkuu...

Jokainen perhe tekee omat valintansa

Vauvan kanssa matkustaminen onnistuu siis Suomessa ja ulkomailla, kunhan suunnittelet matkan huolella ja olet tietoinen siihen mahdollisesti liittyvistä riskeistä. Yleismaailmallisia suosituksia ei ole olemassa, mutta matkasta on aina hyvä jutella perheenä ja vaikkapa neuvolassa, jotta matkan suunnittelu on huolellista.

Lomien tekemättä jättäminen tai niille matkustaminen vauvan kanssa on loppukädessä jokaisen perheen oma valinta. Tutustu siis kohteisiin ja vinkkeihin rauhassa ja suunnittele juuri teidän perheen ja vauvan näköinen loma!

BOTTOM

Varaa loma edullisemmin - Tutustu äkkilähtöihin!

Avaa äkkilähdöt

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Jätä kommentti