Tarttuuko turistiripuli ihmisestä toiseen?

Reissu voi helposti mennä pilalle turistiripulin seurauksena. Mutta tarttuuko turistiripuli ihmisestä toiseen?

Matkat eivät aina mene suunnitelmien mukaan ja harmittavan moni matkaaja saattaa joutua sairastuvalle joko matkalla tai sen jälkeen. Turistiripuli on hyvinkin yleinen, sillä peräti joka kolmas suomalainen kärsii siitä matkallaan! Alla vastaus siihen tarttuuko turistiripuli ihmisestä toiseen ja mistä taudista oikein on kyse.

Artikkeli jatkuu alla
Ehkäise turistiripulia tai löydä siihen apua!
Turistiripulin tartunta
Artikkeli jatkuu...

Mikä aiheuttaa turistiripulia ja mitkä ovat taudin oireet?

Pitkittynyt ripuli matkan jälkeen tarkoittaa turistiripulia. Tauti ilmaantuu usein noin viikon kuluessa matkasta ja sen kesto on noin 3-5 päivää. Vain muutama prosentti ihmisistä kärsii taudista yli viikon.

Tämä inhottava tauti johtuu pääsääntöisesti bakteereista, mutta sitä voivat aiheuttaa lisäksi virus- ja loistartunnat. Tartunnat tulevat yleensä ulosteen saastuttamasta ruuasta tai juomasta.

Suomalainen tutkimus listasi turistiripulin sairastumisriskiä eri maailmankolkissa. Tutkimuksen mukaan tartuntariski on:

  • 60-80% Etelä-Aasiassa
  • 20-50% Latinalaisessa Amerikassa ja päiväntasaajan Afrikassa
  • 8-20% Karibialla, Afrikan pohjois- ja eteläosissa sekä Itä-Euroopassa

Turistiripulin tyypillisiä oireita ovat ripuli, vatsakouristukset ja pahoinvointi. Lisäksi kuume voi nousta ja päätä tai kehoa särkeä. Mikäli oireita ja ripulia ei hoida ajoissa kuntoon, voi se johtaa nestehukkaan tai jopa asidoosiin.

ApolloApollo

Tarttuuko turistiripuli ihmisestä toiseen?

Entäpä sitten turistiripulin tarttuminen? Monta matkailijaa voi huolestuttaa se tarttuuko turistiripuli ihmisestä toiseen. Aihe on tärkeä varsinkin heille, jotka ovat tekemisissä lasten, vanhusten tai vammaisten kanssa työn puolesta tai muuten.

Turistiripulin tarttuminen ihmisestä toiseen riippuu hieman siitä, kuinka tartunnan on saanut. Bakteeritartunta, joka on siis se yleisin tartuntamuoto, ei tartu ihmisestä toiseen. Sinä ja matkakumppanisi voitte toki sairastua molemmat, mikäli altistutte yhdessä samalla bakteerille esimerkiksi nauttimalla samaa ruokaa. Loisperäinen tartunta ei myöskään leviä ihmiseltä toiseen. Virusperäinen tartunta taas voi periaatteessa tarttua ihmisestä toiseen, mutta tämä johtuu yleensä heikosta hygieniasta.

Ripulin aiheuttamat kuolematKartalla ripulin aiheuttamat kuolemat maailmalla.

Kartta: Chris55 [CC BY-SA 4.0</, – Wikimedia Commons

Matkapojat

Löydä upeita matkatarjouksia 2024/25 lomiin! Rantalomia, kiertomatkoja, risteilyjä ja paljon muuta!

Etsi matkoja

Kuinka turistiripulin hoito onnistuu?

Turistiripuli ei ole kovin vaarallinen tauti kunhan vain aloitat sen hoitamisen ajoissa. Mahavaivoihin voi varautua jo ennen matkaa hankkimalla matkaan esimerkiksi maitohappobakteereita. Varsinaista ripulia voi puolestaan hoitaa apteekista saatavilla ripulilääkkeillä.

Lääke turistiripuliinLääkkeiden lisäksi sinun tulee juoda tarpeeksi vettä ja varmistaa riittävä elektrolyyttien saanti. Lisää veden sekaan esimerkiksi suolaa, jotta keho saa tarpeeksi tarpeellisia mineraaleja. Laimennettu täysmehu voi auttaa oireiden helpottamiseen.

Pitkittynyt ripuli matkan jälkeen ei saisi kestää useita päiviä. Korkea ja pitkään jatkuva kuume, sietämätön kipu, jatkuva oksentaminen ja veri ulosteessa ovat ne tärkeimmät merkit milloin lääkäriin kannattaa hakeutua kiireellisesti.

Artikkeli jatkuu alempana
Löydä parhaat aktiviteetit tähän kohteeseen ja osta liput etukäteen!
Artikkeli jatkuu...

Vältä turistiripulia matkustamalla fiksusti

Sinun ei siis tarvitse olla liian huolissasi siitä, tarttuuko turistiripuli ihmisestä toiseen. Vaikka taudin hoitokin on helppoa, tartuntaa voi ja pitää silti pyrkiä välttelemään. Turistiripulin tartuntaa voi ehkäistä helposti seuraavin tavoin:

  • Pese kädet useasti ja vältä koskettamalla suutasi likaisilla käsillä.
  • Juo vain pullotettua vettä ja käytä pullovettä hampaiden pesuun.
  • Älä syö raakaa ruokaa ja vältä ruokailua paikoissa, jotka eivät vaikuta tarpeeksi hygieenisiltä.
  • Vältä eläinten koskettelua ja pese kätesi huolella, mikäli joudut eläinten kanssa kontaktiin.

Lisäksi maitohappobakteerien syönti matkan aikana voi olla hyvä keino vältellä vatsavaivoja.

Jos matkustat sellaisella alueelle, jossa tartunta on todennäköisempää, niin voit ostaa varoiksi lääkkeet, jotta ne ovat sitten heti saatavilla, niin ei mene koko loma pilalle. Käytä siis järkeä matkaillessasi ja vältä turistiripulia, jotta matkasi on mukava!

BOTTOM

Varaa loma edullisemmin - Tutustu äkkilähtöihin!

Avaa äkkilähdöt

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Jätä kommentti