MatkapojatMatkapojat

Puolan kulttuuri on sekoitus itää ja länttä

Puolan kulttuuri on mukava sekoitus jotakin tuttua, mutta silti niin erilaista. Kulttuuri tarjoaa matkailijalle mukavasti nähtävää ja koettavaa.

Puolan kulttuurissa on vahvoja vaikutteita niin idästä kuin lännestäkin. Vahvat valtiot maan ympärillä ovat muokanneet pitkälti maan kulttuuria. Myös uskonnolla on aina ollut vahva jalansija Puolan kulttuuriin.

Uskonto ja juhlapyhät rytmittävät arkea

Kuten todettu on Puolan kulttuuri suurilta osin uskonnon muokkaamaa. Yli 90% puolalaisista kuuluu roomalaiskatolilaiseen kirkkoon ja yli 60% osallistuu edelleen säännöllisesti kirkon menoihin ja tapahtumiin.

Uskonnon vahva rooli korostuu kristittyjen juhlapyhien aikaan ja nämä juhlat kuuluvatkin vahvasti Puolan kulttuuriin. Joulun aikaan puolalaiset järjestävät runsaasti juhlia ja joulukuu onkin mukavaa aikaa matkustaa Puolaan. Joulua Puolassa kuitenkin juhlitaan jo joulukuun kuudes päivä, jolloin paikallinen joulupukki eli Mikolaj tuo lapsille lahjat.

Sotien värittämä menneisyys

Puolan kulttuurin kulta-aikaa elettiin 1500-1700-luvuilla kun Puola-Liettuan unioni oli voimissaan. Vastaavasti synkintä aikaa on ollut toisen maailmansodan jälkeinen aika, jolloin Puolan kulttuuri oli vahvasti Neuvostoliiton rautanyrkin alla. Tämä onkin värittänyt vahvasti Puolan kulttuuria, sekä vahvistanut puolalaisten kansallisidentiteettiä.

ApolloApollo

Puolan kulttuuri on rikas ruokakulttuuri

Ruoka on puolalaisille hyvin tärkeä asia ja puolalaiset ovat ylpeitä ruokakulttuuristaan. Koska suurin osa Puolan kylistä ja kaupungeista muokkaantui keskiajalla, juontaa Puolan ruokakulttuuri juuri näihin aikoihin.

Puolassa tulee ehdottomasti maistella näitä paikallisia ruokia:

  • Kielbasa makkaroita
  • Pyzyä, joka on lihalla täytettyjä taikinapalleroita
  • Golabki kaalikääryleitä
  • Semik rahkakakkua
  • Piernik piparkakkuja

Apollo
Säästä jopa 45 % kesän lomista

Varmista kesäfiilis parhaaseen hintaan suosituimpina lomakuukausina heinä- tai elokuussa.

Tutustu tarjouksiin tästä »

Puolassa tulee ehdottomasti vierailla maitobaarissa eli bar mclexznyssa. Näiden baarien ajatus oli tarjota edullista perusruokaa ilman mitään kursailuja Puolan kuuluessa Neuvostoliiton valtapiiriin. Ruoka noudetaan itse tiskiltä ja vaikka koko ajatus voi kuulostaa vähän oudolta, ovat maitobaarit mielenkiintoinen ja maistuva kokemus!

Puolan kulttuuri on oluen ystävien unelma. Puola kuuluu Euroopan kärkimaihin oluen kulutusta mitattaessa. Siellä juodaan peräti 92 litraa olutta vuodessa henkilöä kohden. Puolassa kannattaa maistella paikallisia oluita, mikäli suunnittelet matkaa maahan.

Matkapojat

Löydä upeita matkatarjouksia 2024/25 lomiin! Rantalomia, kiertomatkoja, risteilyjä ja paljon muuta!

Etsi matkoja

Kiehtova musiikkikulttuuri tunnettuina säveltäjineen

Musiikkikulttuuri Puolassa on monipuolinen. Maan tunnetuimpiin klassisiin säveltäjiin kuuluvat sellaiset suuruudet kuin Frédérick Chopin, Karol Lipinski ja Witold Lutoslawski. Puolan klassisen musiikin juuret juontavat aina 1200-luvulla asti.

Musiikki Puolasta ei ole kadonnut, vaikka klassisen musiikin harrastus onkin laskenut. Maan kulttuuri on nykyään täynnä erilaisia muusikoita aina elektronisen tanssimusiikin tekijöistä hevibändeihin. Puolassa järjestetään runsaasti erilaisia festivaaleja pitkin vuotta. Näistä tunnetuin on Crossroads Festival, joka tuo useiden maiden muusikot yhden katon alle.

Arkkitehtuuri on sekoitus itää ja länttä

Puolan kulttuuri on monelta osin siis sekoitus itää ja länttä, mutta tämä kahden kulttuurin kilpailu näkyy ehkä selkeimmin maan arkkitehtuurissa. Puolan kylien ja kaupunkien on monesti todettu olevan läntisen rakennustyylin itäisin ulottuma.

Sotaisa historia on valitettavasti tuhonnut monet Puolan arkkitehtuurin hienoimmat rakennukset. Osa näistä on kuitenkin entisöity ja jos suuntaat Puolaan, sinun kannattaa ehdottomasti tutustua näihin rakennuksiin:

  • Wavelin linna
  • Warsowan kuninkaallinen palatsi
  • Gdanskin hansarakennukset ja –satama
  • Kazimierz Dolnyn keskiaikainen keskus Vistulassa

Moni kaupunki ja kylä on kiehtova sekoitus erilaisia rakennustekniikoita ja –tyylejä. Puolan arkkitehtuurista löytyy niin keskiaikaisia vaikutteita kuin barokin ja goottilaisen tyylisuunnan piirteitäkin.

Artikkeli jatkuu alempana
Löydä parhaat aktiviteetit tähän kohteeseen ja osta liput etukäteen!
Artikkeli jatkuu...

Rikastu ja rakastu Puolan kulttuuriin

Puolan kulttuuri ja matkailu tarjoavat runsaasti elämyksiä. Mikäli haluat lomaltasi hemmottelua, hyvää ruokaa ja juomaa, sekä runsaasti nähtävää ja koettavaa, on Puola loistava matkailumaa.

Lähde siis tutustumaan Puolan kulttuuriin!

BOTTOM

Varaa loma edullisemmin - Tutustu äkkilähtöihin!

Avaa äkkilähdöt

Jätä kommentti