Sisällysluettelo
Prahan astronominen kello on tämän kiehtovan kaupungin kauneimpia nähtävyyksiä. Yli 600 vuotta toiminnassa ollut kello kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa Prahan lomallasi.
Vanhankaupungin aukion vieressä sijaitseva Prahan raatihuone on koti tälle kuuluisalle kellolle. Joka päivä aukiolle kokoonnutaan katsomaan kellon upeaa näytelmää sen lyödessä tasatuntien merkiksi. Prahan astronominen kello ei siis ole vain kaunista katsottavaa ja kuvattavaa, vaan se tarjoaa myös näytöksen.
Prahan astronomisen kellon historia
Prahan tähtitieteellinen kello on siis toiminut peräti 600 vuotta. Sen rakentajana mainitaan monesti mestari Hanuš, joka tarun mukaan sokaistiin kellon valmistumisen jälkeen, jottei hän koskaan rakentaisi mitään yhtä kaunista. Tästä suivaantuneena Hanušin kerrotaan heittäytyneen kuolemaansa kellotornista, singoten jakoavaimen kellon rattaisiin ja aiheuttaen kellon toimimattomuuden. Kellon remontti kesti peräti sata vuotta, sen alkaessa jälleen tikittämään vuonna 1572.
Kellon varsinaisena suunnittelijana pidetään kuitenkin aikansa neroa, Nicholas Mikulášia Kadanista. Hän oli tunnettu matemaatikko, tähtitieteilijä ja Tšekin kuninkaan lääkäri. Olipa varsinainen suunnittelija ja rakentaja kuka tahansa, tämän Prahan torin kello on ilahduttanut matkailijoita ja paikallisia jo vuosisatoja.
Kellon historiaan kuuluu runsaasti mielenkiintoisia käänteitä ja uskomuksia. Prahan astronominen kello on selviytynyt tulvista, tulipaloista ja yrityksistä purkaa kello. Vuoden 1865 tulipalo oli yksi tuhoisimmista tapahtumista, mutta tšekkiläiset keräsivät rahaa, jotta kello saatiin remontoitua entiselleen. Uskomus on, että mikäli kello lakkaa toimimasta, kohtaa Prahaa jokin suuri tragedia.
Prahan astronominen kello on täynnä symboliikkaa
Värikkään historian lisäksi Prahan kuuluisa kello on täynnä symboliikkaa. Kello koostuu useammasta kellotaulusta, ylemmän näyttäessä auringon ja kuun liikkeet kellonaikoineen ja alemman kertoessa kuukaudet ja päivät. Noin 350 osasta koostuva kello toimii edelleen lähes täysin alkuperäisten osien voimin.
Kellon lyödessä tasatunnit, ilmestyy kellotaulujen yläpuolelta aina 12 apostolia. Niistä jokainen esittäytyy yksitellen, kertoen omaa tarinaansa. Kellon ympärillä on lisäksi neljä patsasta, jotka reagoivat omalla tavallaan apostolien ilmestymiseen.
Ne muun muassa:
- Himoa symboloiva patsas pudistaa päätänsä iloa symboloivan hahmon kanssa.
- Lakomec niminen patsas taas nyökyttää päätään ja tarjoaa apostoleille kukkaroaan.
- Turhamaisuutta kuvaava patsas puolestaan keskittyy ihailemaan itseään peilistä.
- Kukkopatsaan päättäessä apostolien ilmestymisen kiekaisuun.
Koko spektaakkelin aloittaa huikea luuranko, joka kilauttaa kelloaan ja saa apostolit ilmestymään kellotauluun. Prahan astronominen kello tarjoaakin siis varsinaisen näytelmän, jota kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan.
Prahan astronominen kello kartalla
Yhdistä vierailu raatihuoneeseen tutustumiseen
Prahan torin kello kannattaa ehdottomasti käydä siis katsomassa ja ajoittaa vierailu juuri tasatunnin kohdalle. Kellon lisäksi voit samalla ihastella vanhankaupungin aukiota sekä vierailla itse raatihuoneessa. Prahan raatihuone, eli radince, on kaunis rakennus. Siitä puuttuu kuitenkin iso osa alkuperäistä taloa, sillä natsit räjäyttivät raatihuoneen aivan toisen maailmansodan lopussa. Kaupungissa on järjestetty monia arkkitehtikilpailuita, jotta uusi osa voitaisiin rakentaa, mutta vielä moista rakennusta ei kuitenkaan ole toteutettu.
Raatihuonetta sekä kellon tornirakennusta voi ihastella sisältä käsin.
Lippuhinnat ovat:
- Noin 10 euroa aikuisilta
- Noin 8 euroa etukäteen mobiililippuna ostettuna
- Noin 6 euroa 6-15-vuotiailta
- Noin 2 euroa 4-5-vuotiailta sekä liikuntavammaisilta
Prahan astronominen kello sekä raatihuone ovat avoinna jokaisena viikonpäivänä klo 9.-22.00. Maanantaisin raatihuoneen ovet avautuvat hieman myöhemmin, sisäänpääsyn alkaessa klo 11.00.
Tämä kiehtova Prahan tähtitieteellinen kello on ehdottomasti elämys, joka pitää nähdä paikanpäällä. Kun siis suuntaat seuraavan kerran Prahaan, muista käydä ihastelemassa kelloa vanhankaupungin aukiolla!
Täältä löydät lisää tekemistä Prahassa.