Espanjalaiset portaat vetävät yhä puoleensa

Espanjalaiset portaat ovat yksi Rooman kauneimpia ja suositumpia nähtävyyksiä, mutta minkälainen onkaan portaiden tarina?

Piazza di Spagnan alueella sijaitsevat Espanjalaiset portaat, eli Scalinata della Trinità dei Monti, ovat ahkerassa käytössä. Niitä ramppaavat ylös alas niin kaupungissa vierailevat miljoonat matkailijat, että ympäröivien muotitalojen mallit keväisissä muotinäytöksissä. Ei olekaan ihme, että Espanjalaiset portaat ovat yksi maailman kuvatuimmista kohteista ja yhä Rooman suosituimpia nähtävyyksiä.

Espanjalaisten portaiden taustalla ranskalaiset tahot

Espanjalaiset portaat valmistuivat vuonna 1726. Nimestään huolimatta portaiden taustalla ovat itse asiassa ranskalaiset, sillä ranskalainen diplomaatti Étienne Gueffier rahoitti portaiden suunnittelun. Portaiden arkkitehtina toimi Francesco de Sanctis. Ne suunniteltiin niiden yläosissa sijaitseva Trinità dei Monti –kirkko mielessä, joka myöskin oli Ranskan silloisen kuninkaan omistuksessa.

Mistä portaiden nimi sitten juontuu?

Kuinka Espanjalaiset portaat sitten oikein ovat nimetty espanjalaisittain, eikä suinkaan ranskalaisittain? Yhteys Espanjaan on olemassa, sillä kaupunginosa on aina ollut diplomaattista aluetta Roomassa. Portaiden alapäästä löytyvä aukio nimettiinkin juuri Espanjan lähetystön mukaan. Itse asiassa, koko alue kuului Espanjalle 1600-luvulla, joten portaita ryhdyttiin kutsumaan Espanjalaisiksi portaiksi melko nopeasti.

ApolloApollo

Espanjalaiset portaat ovat toimineet inspiraationa

Portaat ovat nykyisin todella suosittu kohtauspaikka ja niiden juureen sovitaan tapaamisia niin paikallisten kuin matkalaistenkin toimesta. Ne ovatkin aina houkutelleet ihmisiä puoleensa.

Aivan alusta alkaen, erilaiset taiteilijat inspiroituivat portaiden kauneudesta ja taidemaalarit sekä runoilijat saapuivat portaille viimeistelemään töitään. Tämä puolestaan sai paikalliset kaunottaret liikkeellä, sillä he halusivat päästä arvostettujen taiteilijoiden teoksiin malleiksi ja muusiksi.

Portaat toimivat inspiraationa edelleen, sillä monet elokuvat ja niiden tunnetuimmat kohtaukset ovat kuvattu portailla.

Espanjalaiset portaat löytyvät muun muassa näistä elokuvista:

  • Loma Roomassa
  • Lahjakas herra Ripley
  • To Rome with Love

Näin vierailet Espanjalaisilla portailla

Rooman matkalla kannattaa siis ehdottomasti lähteä inspiroitumaan Espanjalaisista portaista. Ne sijaitsevat Rooman keskustasta, centro storicon alueella, eli Rooman historiallisessa kaupunginosassa. Lähistön muita ihania nähtävyyksiä ovat muun muassa:

Aivan Trinità dei Monti –kirkon eteen pysähtyy useita busseja ja lähistön lähin metroasema on Spagna. Myös paikallinen kaupunkikiertuebussi pysähtyy melko lähellä portaita.

Moni Rooman hotelli on kävelymatkan päässä portaista, joten hyvällä säällä kannattaa unohtaa julkiset ja vain kävellä kauniita roomalaisia katuja portaille. Kaupunginosa ei ole mitään halvinta aluetta majoittumiseen, joten hotellit kannattaa varata ajoissa ja hyödyntää erilaisia alennuksia.

Matkapojat

Löydä upeita matkatarjouksia 2024/25 lomiin! Rantalomia, kiertomatkoja, risteilyjä ja paljon muuta!

Etsi matkoja

Paras aika vierailulle

Espanjalaiset portaat ovat todella suosittu nähtävyys Roomassa, joten väkijoukot ovat melkoiset, varsinkin kesäisin. Monen mielestä paras aika vierailla portailla onkin aamulla aikaisin, jolloin väkijoukot eivät vielä ole saapuneet. Jotakin uskomattoman kaunista on kuitenkin nähdä Espanjalaiset portaat auringonlaskun aikaan.

Apollo – Rooma

Löydä parhaat lomatarjoukset Roomaan!

Etsi lomatarjouksia

Älä saavu eväiden kanssa

Vaikka portaat voisivatkin houkutella saapumaan eväiden kanssa, on portailla syöminen ja juominen kiellettyä. Mikäli uhmaat kieltoa, voit ihan oikeasti saada sakot. Kielto johtuu siitä, että Espanjalaiset portaat on hiljattain uutisoitu ja alue halutaan pitää siistinä. Remontti ei ollut halpa, joten noudata tätä vienoa sääntöä!

Artikkeli jatkuu alempana
Löydä parhaat aktiviteetit tähän kohteeseen ja osta liput etukäteen!
Artikkeli jatkuu...

Enemmän irti opastettujen kierrosten avulla

Espanjalaiset portaat voi käydä kurkkaamassa ihan omin voimin. Lähistöllä sijaitsee runsaasti muitakin nähtävyyksiä, sekä joukko kahviloita, joissa levätä, joten kävelyretki aukiolle ja sen ympäristöön on mukavaa ajanvietettä.

Mikäli haluat saada vielä enemmän irti kauniista portaista ja niiden ympäristöstä, kannattaa ehdottomasti harkita opastettuja kävelykierrosta. Todella monet kävelyreitit alkavat juuri Espanjalaisilta portailta ja niiden avulla saat tästä ihanasta nähtävyydestä paljon enemmän irti.

Kun siis suunnittelet seuraavaa Rooman matkaa, kannattaa Espanjalaiset portaat ehdottomasti lisätä nähtävien nähtävyyksien listalle. Super-suosittu nähtävyys kun ihastuttaa kauneudellaan hälinästä huolimatta!

BOTTOM

Varaa loma edullisemmin - Tutustu äkkilähtöihin!

Avaa äkkilähdöt

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Jätä kommentti