MatkapojatMatkapojat

Stutthofin keskitysleiri pysäyttää matkailijan

Stutthofin keskitysleiri on yksi Gdanskin pysäyttävämpiä nähtävyyksiä. Keskitysleirillä vierailu kannattaa ehdottomasti lisätä loma-ohjelmistoon – se on koskettava muistutus alueen synkemmästä historiasta.

Toisen maailmansodan tapahtumat värittävät Puolan historiaa voimakkaasti vielä tänäkin päivänä. Maasta löytyy muutamia natsi-Saksan pystyttämiä keskitysleirejä, joista Stutthofin keskitysleiri oli ensimmäinen Saksan ulkopuolelle rakennettu keskitysleiri. Alueelta löytyy nykyään todella laadukas museo, johon tutustuminen kannattaa ehdottomasti.

Stutthofin keskitysleirillä on yhteyksiä Suomeen

Stutthofin keskitysleirin historiasta löytyy valitettavia yhteyksiä Suomeen, sillä sodan loppuvaiheessa siellä oli noin 90 suomalaista internoitua merimiestä turvasäilössä. Lisäksi jatkosodan aikana Suomesta Saksaan luovutettuja poliittisia vankeja päätyi tälle keskitysleirille. Tämänkaltainen yhteys luo vielä syvemmän vaikutuksen leirillä vierailuun.

Kokonaisuudessaan Stutthofin keskitysleirille joutui yli 110 000 vankia, joista erilaisten arvioiden mukaan vähintään 65 000 menehtyi erilaisissa teloituksissa tai sairauksien johdosta. Vankien ja uhrien joukossa oli niin puolalaisia kuin muualtakin tuotuja vankeja, heidän ollessaan niin juutalaisia sekä myös ei-juutalaisia.

Keskitysleiri toimi vuoden 1939 syyskuusta vuoden 1945 toukokuuhun saakka. Stutthofin museo aloitti puolestaan toimintansa vuonna 1962.

Apollo – Gdansk

Löydä parhaat lomatarjoukset Gdanskiin!

Etsi lomatarjouksia

Museo pyrkii toiminnallaan:

  • Tekemään arvokasta tutkimustyötä
  • Jakamaan tietoa leirin vangeista ja heidän kokemuksistaan
  • Ennaltaehkäisemään karmaisevan historian uusiutumista
ApolloApollo

Stutthofin keskitysleiri on avoinna läpi vuoden

Gdanskin matkalla kannattaa siis ehdottomasti käydä tutustumassa tähän koskettavaan nähtävyyteen.

Stutthofin keskitysleirin aukioloajat ovat:

  • Toukokuusta syyskuun loppuun päivittäin klo 08.00-18.00
  • Lokakuusta huhtikuun loppuun päivittäin klo 08.00-15.00

Huomioi, että alueella ei päästetä enää 30 minuuttia ennen virallista sulkemisaikaa.


Apollo
Säästä jopa 45 % kesän lomista

Varmista kesäfiilis parhaaseen hintaan suosituimpina lomakuukausina heinä- tai elokuussa.

Tutustu tarjouksiin tästä »

Keskistysleirille on helppo matkata bussilla Gdanskista. Bussi numero 870 kulkee Krynica Morskaa kohti ja se kuljettaa Gdanskin pääasemalta suoraan alueelle noin tunnissa. Busseja kulkee kesäaikaan noin tunnin välein, mutta sesonkiajan ulkopuolella harvemmin. Varmista siis aikataulut ennen matkaa. Bussilippu maksaa suuntaansa noin 14 zlotya, eli noin 3 euroa.

Voit myös hankkia yksityisen kuljetuksen Gdanskista. Tämänkaltainen järjestely toimii mainiosti varsinkin, jos olet liikkeellä isommalla porukalla.

Kotisivut: http://stutthof.org/english

Matkapojat

Löydä upeita matkatarjouksia 2024/25 lomiin! Rantalomia, kiertomatkoja, risteilyjä ja paljon muuta!

Etsi matkoja

Stutthof sijaitsee Gdanskin lähellä

Keskitysleiri sijaitsee aivan Sztutowon kaupungin ulkopuolella, eikä sieltä ole matkaa Puolan suosittuun matkailukaupunkiin, eli Gdanskiin, kuin noin 54 kilometriä. Keskeisen sijaintinsa puolesta Stutthof onkin varsin suosittu matkailukohde, siitäkin huolimatta, että nähtävyyden aihe on niinkin synkkä.

Tutustu myös muihin Gdanskin nähtävyyksiin.

Stutthofin keskitysleiri kartalla

Hanki liput Stutthofiin etukäteen netistä

Stutthofin keskitysleirille on ilmainen sisäänpääsy. Mikäli haluat nähdä museon dokumenttielokuvia, joita pyörii useaan otteeseen päivän aikana, on niihin pieni sisäänpääsymaksu. Lippu esityksiin maksaa 5 zlotya, eli noin euron.

Maksullisia opastettuja kierroksia järjestetään myös ja näihin kannattaa osallistua. Kierrokset ovat englanniksi ja niiden avulla vierailusta saa huomattavasti enemmän irti.

Liput maksullisille kiertueille kannattaa ostaa etukäteen netistä, vaikkapa GetYourGuidesta. Lippuja on saatavilla niin yksittäisinä, että ryhmälippuina. Dokumenttielokuvien liput sisältyvät yleensä kierroksien hintaan ja kuten mainittua, voit lisäksi varata kuljetuksen Gdanskista.

Tutustu eri lipputyyppeihin täältä >>

Artikkeli jatkuu alempana
Löydä parhaat aktiviteetit tähän kohteeseen ja osta liput etukäteen!
Artikkeli jatkuu...

Varaa riittävästi aika

Stutthofin keskitysleiri on todella pysäyttävä kokemus, jossa vierailu kannattaa. Maksulliset kierrokset kestävät usein viisi tuntia, jona aikana voit tutustua alueeseen ajoittain myös itsenäisesti.

Vaikka et ottaisikaan ohjattua kierrosta, kannattaa vierailuun varata hyvin aikaa. Keskistysleiri on todella laaja ja siellä riittää tutkittavaa useaksi tunniksi. Voit helposti viettää Stutthofissa vaikka koko päivän.

Museossa ja alueella vierailu on todella koskettava kokemus. Koska aihe on kuitenkin todella rankka, huomioi, ettei vierailua suositella alle 13-vuotiaille. Alueelle ei myöskään saa ilmestyä eväiden kanssa.

Stutthofin keskitysleirin yhteydessä on pieni kauppa, josta voi ostaa virvokkeita ja aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.

Milloin Stutthofin keskitysleiri perustettiin?

Natsit alkoivat suunnittelemaan leiriä jo 1936 valmistellen samalla pidätyslistoja. Stutthof valittiin paikaksi elokuussa 1939 ennen toista maailmansotaa ja itse leiri perustettiin saman vuoden syyskuun 1. päivä.

Milloin Stutthofin keskitysleiri lopetettiin?

Vuoden 1945 tammikuussa leiriä alettiin tyhjentämään. Vankeja marssitettiin Stutthofilta ja muilta sen alaleireiltä suoraan Itämereen, jossa heidät teloitettiin ampumalla. Vankeja kuljetettiin tämän vuoden keväällä myös Saksaan sekä Ruotsiin. 9. toukokuuta 1945, kun jäljellä oli enää noin sata vankia, Neuvostoliiton joukot saavuttivat Stutthofin ja vapauttivat loput.

Keitä keskitysleirillä pidettiin vankeina?

Stutthofin keskitysleirillä oli yhteensä arvioiden mukaan 100 000 – 110 000 vankia sen olemassaolon aikana. Pääasiassa aluksi leirillä oli ei-juutalaisia Puolalaisia, mutta lopulta 25 eri kansallisuutta. Vuonna 1944 leirillä oli 57 000 vankia, ja se oli jakautunut 39 eri alaleiriin.

Paljonko Stutthofissa kuoli vankeja?

On arvioitu, että leirillä olleista vangeista yhteensä vähintään noin 65 000 olisi kuollut. Vankeja kuoli teloistusten lisäksi tauteihin sekä siirtoihin. On arvioitu, että vähintään noin 25 000 vankia olisi kuollut eri evakuointien yhteydessä. Esimerkiksi noin 5000 vankia marssitettiin Itämereen, jossa heidät lopulta ammuttiin.

Millaiset ovat aukioloajat?

Stutthofin keskitysleirin museo on auki 1. toukokuuta – 30. syyskuuta klo 08.00 – 18.00 ja 1. lokakuuta – 30. huhtikuuta klo 08.00 – 15.00. Alue suljetaan 30min ennen päättymisaikaa.

Maksaako museoon jotain sisään?

Stutthofin keskitysleiriin pääsee tutustumaan ilmaiseksi. On kuitenkin suositeltavaa, että osallistut maksulliseen ohjattuun kierrokseen, jolloin paikasta saa todella paljon enemmän irti. Museossa pyörii paikan historiasta kertovia lyhytelokuvia, joihin sisältyy pieni pääsymaksu.

Onko museoon tutustumiseen ikärajaa?

Stutthofin museo ei suosittele vierailua alle 13-vuotiaille.

BOTTOM

Varaa loma edullisemmin - Tutustu äkkilähtöihin!

Avaa äkkilähdöt

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Jätä kommentti